En Çok Tercih Edilen Linux Dağıtımları

Nmtd.org

RootAdmin
Admin
2025 itibarıyla en çok tercih edilen Linux dağıtımları, kullanım alanlarına göre farklılık gösterse de, genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Genel Kullanıcılar ve Yeni Başlayanlar İçin:
Ubuntu – Kullanıcı dostu arayüzü, geniş topluluğu ve LTS (Uzun Vadeli Destek) sürümleri ile en popüler dağıtımlardan biri.

Linux Mint – Ubuntu tabanlı, Windows'a benzer arayüzüyle kolay geçiş yapmak isteyenler için ideal.

Zorin OS – Yeni başlayanlar için özel olarak tasarlanmış, Windows benzeri bir deneyim sunan dağıtım.

Geliştiriciler ve Güçlü Kullanıcılar İçin:
Arch Linux – Hafif ve tamamen özelleştirilebilir, ancak kurulumu ve yönetimi biraz teknik bilgi gerektirir.

Fedora – Güncel yazılımlar ve gelişmiş güvenlik özellikleri sunan, Red Hat destekli dağıtım.

openSUSE – İki sürümüyle (Leap ve Tumbleweed) hem kararlı hem de sürekli güncellenen sistemler sunar.

Sunucu ve İşletmeler İçin:
Debian – Kararlılığı ve uzun vadeli destek seçenekleriyle sunucular için ideal.

CentOS Stream – Red Hat Enterprise Linux'un topluluk tabanlı ve sürekli güncellenen sürümü.

Rocky Linux / AlmaLinux – CentOS'un eski yapısını devam ettiren, kurumsal kullanım için uygun dağıtımlar.

Gizlilik ve Güvenlik Odaklı Kullanıcılar İçin:
Tails – Tor ağına entegre edilmiş, iz bırakmadan çalışabilen güvenlik odaklı dağıtım.

Qubes OS – Güvenliği en üst düzeye çıkarmak için sanal makineler kullanan ileri düzey bir sistem.

Hafif ve Eski Bilgisayarlar İçin:
Puppy Linux – Çok düşük sistem gereksinimleriyle eski cihazlar için mükemmel bir seçenek.

Lubuntu / Xubuntu – Ubuntu tabanlı ancak hafif masaüstü ortamlarıyla düşük donanımlarda bile hızlı çalışan sistemler.

Linux dağıtımları sürekli olarak geliştiği için topluluk geri bildirimleri, güncellemeler ve kullanım istatistikleri doğrultusunda popülerlik değişebilir. Hangi dağıtımın en uygun olduğunu belirlemek için kullanım amacınıza göre bir seçim yapmanız en iyisi olacaktır.

Geri